nedjelja, 3. srpnja 2016.


Što uopće predstavlja SPF naznačen na bočici i ima li uistinu razlike između faktora 15,30, 50+? SPF15 ostvaruje 93% apsorpcije UV zraka, SPF30 gotovo 97%, a SPF 50 više od 98% apsorpcije UV zraka.

Najjednostavniji način za mjerenje zaštite koju nam pruža određeni faktor jest: ako vaša koža bez ikakve zaštite na suncu pocrveni za 10 minuta (MED-minimal erythema dose), sa zaštitnim faktorom 15, pocrvenit će za 150 min. Uz, naravno, ispravno prvo i svako iduće nanošenje koje se preporuča otprilike svaka dva sata, ovisno o zaštiti koju koristite.

Kombiniranjem različitih vrsta filtera postiže se učinkovita zaštita i od UVA i od UVB zraka. UVB zrake su one čije štetne učinke vidimo prilično brzo u obliku crvenila, dok UVA zrake djeluju u dubljim slojevima kože i potkožnom tkivu te se njihov štetni učinak ne vidi odmah, ali se akumulira godinama.

Definitivna preporuka broj 1. je izbjegavati direktno i namjerno izlaganje suncu od 10 do 16h ukoliko to nije nužno.

Ako se ipak odlučimo za intenzivnije sintetiziranje D vitamina, vodimo računa o sebi i najvećem organu u svom tijelu – koži.
Moja koža je izuzetno svijetla, a ove godine je nešto osjetljivija nego inače pa sam zaključila da mi je potrebna zaštita visokog faktora i to sa dobro provjerenim sastojcima.

Izbor je ove godine prvo pao na Eucerin. Ja ne bolujem od atopijskog dermatitisa, ali imam suhu i osjetljivu kožu pa sam odabrala losion za sunčanje koji je pogodan i za osobe koje pate od atopijskog dermatitisa. Isprobala sam Ekstra lagani losion s faktorom 50 od 150ml tijekom tjedan dana na moru. Odmah naglašavam da nisam bila na suncu nakon 11h i onda opet prije 17h tako da sam „najgore sunce“ izbjegla boravkom u hladu. U prosjeku sam nanosila losion 4 puta dnevno i tijekom tjedan dana potrošila čitavu bočicu.
Losion je stvarno izrazito lagane teksture i jako se brzo upija te ne ostavlja masan trag na koži ni odjeći. Nosila sam bijelu haljinu za plažu i nemam tragova na njoj.
Budući da sadrži kemijske filtere, preporučljivo je nanijeti ga 20ak minuta prije izlaganja suncu, a ne tek kad stignete na plažu.
Moram priznati da su me kemijski filetri malo uplašili, ali struka kaže da omjer koristi i rizika od mnogih štetnih utjecaja sunčevih zraka, još uvijek ide u korist sredstava za zaštitu od sunca.

Pogledajmo sastojke:

Aqua, Octocrylene, Alcohol Denat, Homosalate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Salicylate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Tapioca Starch, Glyceryl Stearate, Hydrogenated Coco-Glycerides, Synthetic Beeswax, Glicerin, Glycyrrhiza Inflata Root Extract, Tocopheryl Acetate, VP/Hexadecene Copolymer, Xanthan Gum, Silica Dimethyl Silylate, Sodium Stearoyl Glutamate, Sodium Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Dimethicone, Trisodium EDTA, Sodium Chloride, Phenoxyethanol, Parfum

Svi znamo koji se sastojci nalaze na listi sastojaka koje je najbolje izbjegavati u kremama za sunčanje:
-          Octocrylene, Homosalate, Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzon), Ethylhexyl Salicylate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S), Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid
Riječ je o kemijskim filterima od kojih avobenzon najbolje apsorbira UVA spektar, a ostali UVB te sinergizmom pružaju vrlo učinkovitu cjelokupnu zaštitu. Postoje istraživanja koja su utvrdila da kemijski filteri, naročito neki (npr. homosalate), svojom apsorpcijom mogu imati i neke štetne učinke na određene žlijezde, odnosno hormonalnu ravnotežu organizma. Međutim, upitno je koliko dugotrajno bi trebalo biti izlaganje organizma i kojim količinama tih tvari. Količine filtera koje su odobrene za preparate na našem tržištu, smatraju se sigurnima. Odnosno, omjer koristi i rizika od mnogih štetnih utjecaja sunčevih zraka, još uvijek ide u korist sredstava za zaštitu od sunca.
Ono što je meni potrebno je sigurna učinkovita zaštita i protiv UVA i protiv UVB zračenja, a kemijski filteri mi to pružaju. Osim što tjedan dana korištenja losiona za sunčanje neće bitno utjecati na moj organizam, ono što mi daje dodatnu sigurnost su antioksidansi:

-          Glycyrrhiza Inflata Root Extract – ekstrakt korijena sladića - ova biljka koristi antioksidativna svojstva licochalcona A za zaštitu svojih stanica od UV zračenja.Ima snažno protuupalno djelovanje koje pomaže u borbi protiv nastanka štetnih slobodnih radikala pod utjecajem UV zračenja.

-       Tocopheryl Acetate – oblik vitamina E koji se lako upija u kožu gdje također djeluje kao antioksidans

Idealna krema za sunčanje ne postoji. Svaka ima svoje prednosti i mane, bilo da je riječ o proizvodu s kemijskim filterima, mineralnim filterima ili nano česticama. Ako vam je dijagnosticiran poremećaj određenih hormona ili imate nekih kožnih problema, možda ćete se osjećati sigurnije ako izaberete proizvod s mineralnim filterima. Meni je kod losiona za sunčanje jako bitna tekstura jer se ne osjećam dovoljno zaštićeno ako postoji mogućnost da se proizvod jednostavno skine s kože zbog trljanja. Ovo je prvi losion za sunčanje koji se upija odmah nakon nanošenja.
Ono što mi je također bitno je učinkovita zaštita, a s obzirom na kombinaciju sastojaka i činjenice da moja svijetla koža nije pocrvenila, mislim da je Eucerin bio pun pogodak.

SAVJET:
Iako nam je svima jasno da SPF izražen na ambalaži naših proizvoda za zaštitu od sunca podrazumijeva i predviđenu količinu koja je potrebna za jedno nanošenje, poprilično sam sigurna da se dobar dio nas baš i ne pridržava tih količina. Pa evo malog podsjetnika:

-         -            za zaštitu lica i vrata potrebno je pola čajne žličice
-          za ruke i ramena pola čajne žličice na lijevu i pola na desnu stranu tijela
-          za torzo pola čajne žličice s prednje i pola sa stražnje strane
-          za noge i stopala po jedna čajna žličica za svaku nogu.


Naravno, koža nije iste debljine i otpornosti na svim dijelovima tijela pa je to dodatni faktor koji utječe na stupanj zaštite.













Beauty Blog Queen Bee . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates