utorak, 2. kolovoza 2016.

Kao pravi ljubitelj Yves Rocher više-manje svega što sam ikad probala, odmah me privukla i ova ljetna novost. Za one kojima, kao i meni, skakuću upitnici iznad glave nakon što su pročitali naziv proizvoda, evo ukratko o tome što je zapravo Monoi.

Monoi je stara tahićanska riječ koja opisuje mirisno ulje. Ovo ulje se izrađuje maceriranjem (potapanjem određenih dijelova biljaka u biljno ulje) pupoljaka gardenije (Gardenia taitensis) u kokosovom ulju. Budući da se na tržištu pojavilo mnogo jeftinih imitacija koje ne zadovoljavaju visoki standard proizvodnje, originalnom ulju Monoi de Tahiti je 1992. dodijeljen prvi certifikat za kozmetiku Appelation d'Origine, koji podrazumijeva da je proizvod 100% biljnog podrijetla te da su u kokosovo ulje dodani cvjetovi gardenije u omjeru 10 cvjetova na 1L ulja. Jedini kokos koji se smije koristiti u ovom procesu je zreli plod biljke Cocos nucifera, uzgojen na koraljnoj zemlji. Pupoljci moraju biti potopljeni u spremnike s kokosovim uljem unutar 24h od branja, a proces maceracije traje oko 10 dana. Proizvod se skladišti u visoko kvalitetnim spremnicima, zaštićen od vlage, svjetla i topline.

A sad, zašto se to ulje već dugi niz godina tradicionalno koristi za njegu kože i kose. Sigurna sam da stanovnici Tahitija prije sto i više godina nisu radili analize da utvrde sastav ulja i zbog čega im je koža tako sjajna i meka, ali mi danas imamo te mogućnosti. Gardenija je bogata terpenskim alkoholom i esterima koji čiste i omekšavaju kožu, a kokosovo ulje kratko-lančanim zasićenim masnim kiselinama (dodekanoična kiselina) koja njegu, omekšavaju i hrane kožu pa zajedno daju zdravi sjaj. Dokazano je također umirujuće djelovanje kad su u pitanju iritacije kože pa se ulje može koristiti kao priprema za izlaganje suncu, ali i kao njega nakon sunčanja. Testiranjima na kosi, pokazalo se da ulje obnavlja i poboljšava kvalitetu vlasi.

Također, ono što je jako važno, pogotovo za rastući broj ljudi osjetljive kože, testirana je tolerancija kože, očiju, fotosenzitivnost, hipersenzitivnost i hipoalergenost te se ulje pokazalo vrlo sigurno.
A sad, da se vratimo na Yves Rocher varijantu. U mom slučaju se radi o bočici s raspršivačem što znatno olakšava aplikaciju.



Sastojci: isopropyl palmitate, coco-caprylate/caprate, ethylhexyl palmitate, octyldodecanol, caprylic/capric triglyceride, cocos nucifera (coconut) oil, sesamum indicum (sesame) seed oil, parfum/fragrance, tocopheryl acetate, bht, gardenia tahitensis flower extract, amyl cinnamal, benzyl alcohol

Čak i na prvi pogled je vidljivo da su sastojci uglavnom prirodnog porijekla i u službi maksimalne hidratacije i zaštite kože.

Isopropyl palmitate, coco-caprylate/caprate, ethylhexyl palmitate, octyldodecanol, caprylic/capric triglyceride – imaju emolijentna svojstva, vlaže i omekšavaju kožu te pomažu stabilizaciji emulzije

Cocos nucifera (coconut) oil, sesamum indicum (sesame) seed oil – osim što njeguju i hrane kožu te ju čine mekom i sjajnom, ova ulja imaju i prirodni zaštitni faktor (nije previsok, recimo u kombinaciji oko 10) pa zbog toga daju ovom proizvodu dodatni plus

Tocopheryl acetate, bht – antioksidansi, uvijek dobro došli u proizvodima za njegu kože, ali osobito ljeti zbog duljeg i intenzivnijeg izlaganja suncu

Gardenia tahitensis flower extract – glavna zvijezda proizvoda čija svojstva smo već usvojili
Možete primjetiti da u ovom proizvodu nema etanola pa nimalo ne isušuje kožu i zbog toga je posebno zahvalan za izrazito suhu i dehidriranu kožu.


Na proizvodu je istaknuto da se može koristiti i za kosu i to je u svakom slučaju preporuka i mnogih Tahićanki s prekrasnim gustim kosama. Isprobala sam varijantu nanošenja na vlažnu kosu, suhu kosu i kao tretman prije pranja kose i definitivno preporučam ovu zadnju opciju. Budući da se ipak radi o ulju, iako suhom, ostavlja masni film na kosi. Pa osim ako želite onaj „mokri look“ kao da ste izašli iz mora prije 5 minuta, svakako je najbolja opcija nanijeti ulja na kosu i ostaviti pola sata-sat prije pranja kose. Na taj način će kosa biti njegovana i sjajna, ali ne i masna.

Što se tiče aplikacije na tijelo, najbolja varijanta je nanijeti nakon tuširanja na još lagano vlažnu kožu i utrljati. Ulje ima prekrasan baš ljetni miris i cijeli dan ćete se osjećati kao na plaži.
Inače, Yves Rocher ima u ponudi cijelu Monoi liniju pa ako vam se svidi ovaj proizvod, sigurno će i ostali.
                                                    


Beauty Blog Queen Bee . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates