nedjelja, 29. srpnja 2018.

Imala sam sreće kad je riječ o koži jer sam adolescentsku dob prošla samo s nekoliko PMS prištića na bradi ili pored nosa. Imala sam sreće. S otprilike 30 godina počela sam piti kontracepcijske pilule (baš zbog kontracepcije), a prije uzimanja sam napravila detaljnu hormonsku sliku i sve je bilo u najboljem redu. „Imaš pubertetske akne“ – rekao mi je dragi i to ga je prilično zabavljalo. Da, stvorile su mi se akne po licu i to ne oni PMS prištići koji uglavnom nastaju na bradi nego bolne akne na obrazima. Pišem u množini akne jer su bile dvije i, možete kolutati očima koliko želite, meni je to bio šok.

Fotografija prije - bolna akna
Doduše, jednom u prošlosti su mi se također pojavile akne na licu. Bilo je to 2008. i bilo ih je 3. Sjećam se jer sam negdje pročitala da se dermatologa treba posjetiti ako se broj akni popne na više od 3. Nikada nisam dočekala izraz lica dermatologa koji bi imao s mojih nekoliko akni. Tada sam vrlo pobožno akne mazala uljem čajevca i na to nanosila kremu s cinkom u sastavu.

Jest da sam uživala u svojoj novostečenoj mladosti, ali te akne su bile problem jer su bile bolne. Bolni natekli čvor u obrazu. Stavljam fotografiju na kojoj se ne može vidjeti ono što se događalo u unutarnjim slojevima moje kože. Što god da se događalo, nije bilo dobro.


Odlučila sam napraviti kompletan napad na akne s proizvodima iz iste linije. Odabrala sam Eucerin Dermopure jer Eucerin najviše koristim i prilično sam zadovoljna.
Moram priznati da sam se bojala kako će moja suha koža reagirati na nešto što je deklarativno za masnu kožu sklonu aknama.
Dakle, kupila sam micelarnu, gel za umivanje, kremu za isušenu kožu, serum, piling i stik za prikrivanje.

Fotografija poslije - akna je skoro nestala 

Kremu za isušenu kožu sam koristila samo prvih mjesec dana, a s obzirom na to da ovaj post pišem dosta kasnije, jednostavno je nestala u bespuću kozmetike u mojoj kupaonici i nisam je našla za slikanje. Vrlo vjerojatno ju je moja sestra udomila.
Moram priznati da nikad nisam bila toliko pobožna kad je njega lica u pitanju. Baš sam slijedila sve upute. Prvo umivanje gelom, onda tonik, nakon njega serum pa krema. Ujutro micelarna i krema.
I to sam radila punih mjesec dana prije nego su akne nestale.
U početku je došlo do izbijanja još prištića na bradi, s tim da su to bili oni zatvoreni bijeli prištići koje sam istisnula i bilo je ok. Ova akna na obrazu je bila uporna i nestala je tek nakon mjesec dana.
Vrlo blesavo sam zaključila da je to to i da sad više nemam akni i nemam ni problema. Kako krivo! Akna se vratila na istom obrazu i nastavila sam koristiti proizvode sve do danas, iako ne u punom sastavu.

Koristim gel za umivanje jer mi je jedan od najboljih gelova koji sam ikad imala. Koristim ga sigurno više od pola godine i imam ga još skoro pola. Uopće nema zatezanja nakon njega, iako ja s masnom kožom veze nemam. Utrljam ga po čitavom licu (uključujući i našminkane oči), zapjenim i isperem. I nema više šminke. Za tu funkciju je savršen.
Gel sadrži 6% amfo tenzide i sad se planiram praviti pametna nečim što sam pročitala na Eucerinovoj stranici. Tenizidi su surfaktanti, odnosno površinski aktivne tvari koje se nalaze u sapnicama i zbog njih se sapunice pjene. Amfo označava amfoternost, odnosno i pozitivan i negativan naboj molekule.  Amfo-tenzidi su vrlo blagi za kožu.
Nema nikakvog mirisa i dosta je viskozan. Zato ga valjda malo i trošim.
Osim amfo-tenzida gel sadrži i salicilnu kiselinu. Svi smo barem jednom čuli za ideju da se na prištić stavlja razmrvljeni Andol pomiješan s vodom. To je zbog salicilne kiseline koja s eu njemu nalazi. Ona spada pod BHA, odnosno beta hidroksidne kiseline koje imaju keratolitički (odstranjuju odumrle stanice kože i potiču stvaranje novih), komedolitički i anti-bakterijski.


Tonik sam prestala koristiti nakon nekih mjesec dana iz jako banalnog razloga – inače ne koristim tonik i jednostavno nisam navikla.
Tonik sadrži dosta alkohol denata, što kratkoročno nije problem, ali ne bih ga koristila duže od mjesec dana na suhoj koži. Moram priznati da ga nisam baš niti svaki dan koristila.
Osim alkohola sadrži i 2% mliječne kiseline koja je jedan od prirodnih čimbenika zadržavanja vlage u koži. Ja nisam osjećala ne znam kakvo zatezanje i isušenost pa vjerojatno mliječna kiselina, odnosno laktat (sol mliječne kiseline) odlično djeluju.

Dopunska umirujuća krema je po sastavu odlična za ljude sa suhom kožom. Zapravo sve razmišljam da si je kupim sad za ljeto, iako imam dovoljno krema da im svima skupa ode rok trajanja).
Krema sadrži glicerin koji vlaži kožu, pantenol koji je obnavlja, Licochalcon A koji je protuupalni sastojak s antioksidativnim svojstvima koji se dobiva iz korijena kineskog sladića, SymSitive koji smanjuje osjetljivost i ceramide koji su odličan sastojak za suhu kožu.
Kremu sam prestala koristiti jer sam počela osjećati blago zatezanje (koristila sam je ujutro i navečer) i vratila sam se kremama koje sadrže i ureju i hijaluronsku kiselinu. Ipak imam i godina.
Krema je predviđena za osobe koje su ne terapijama protiv akni i zbog tih terapija im je koža isušena i osjetljiva. Nisam nikad bila u takvoj situaciji, ali prema sastavu mislim da bi odlično odgovarala osjetljivoj koži.
Čak ne morate imati niti akne. Nema ne znam kakve aktivne sastojke vezane za akne. Baš je za osjetljivu i reaktivnu kožu.

U liniji postoji i matirajući fluid koji sadrži salicilnu kiselinu i ima matirajući učinak na koži, ali stvarno nisam htjela riskirati. Sumnjam da bi mi nešto posebno bilo, ali mislim da bi mi isušio kožu. Ima sastojke za regulaciju sebuma, a ja ionako mislim da sam u deficitu pa sam ga preskočila.



Apsolutni broj jedan čitave linije koji ću zauvijek nastaviti kupovati je obnavljajuća krema koja otvara začepljene pore, zaglađuje kožu, smanjuje ožiljke i još sto čuda. Sadrži 10% hidrokis kompleks 10% koji sadrži visoko učinkovitu kombinaciju piling sastojaka: glikolna kiselina, salicilna kiselina i polihidroksilna kiselina - koje pomažu u obnavljanju kože, otvaraju pore, smanjuju bakterije, uklanjaju mrtve stanice kože i sprječavaju pojavu novih akni.
Osim toga sadrži i već spomenuti Licocalhon A koji umiruje upale na koži.

Bez obnavljajuće kreme više ne funkcioniram. Ja je, doduše, zovem serum pa ako spomenem Dermopure serum, o tome pričam.
U početku me malo peckao na licu, ali toliko malo da je zanemarivo. Koristila sam ga dok mi nije otišla prva akna, pa dok nije otišla i druga. Koristila sam ga sve do sada, ali navodno se serumi s BHA ne bi smjeli koristiti ljeti zbog hiperpigmentacije, pa ajde neću. Iako sam ga koristila još čitav 6. mjesec i nisam primijetila ništa osim uobičajenih pjegica od sunca. Nikad mi se više ni jedna akna nije pojavila, a koristim i dalje iste kontracepcijske i preko njega stavim kremu s urejom koju sam koristila i u vrijeme nastanka akni.
Serum je žućkaste boje, nekog neodređenog voćnog mirisa. Čak sam mrvicu probala iz ogromne znatiželje i da, kiselkast je. Ovo je količina koju koristim za jedno mazanje. Nije ni čudo što mi traje mjesecima.



Da napomenem, tek sam nedavno počela s mijenjanjem životnih navika (zbogom cigarete, nedostajat ćete mi).

Piling mi je jedan od proizvoda koji će mi valjda potrajati čitavu godinu jer ga koristim jednom tjedno, ako i toliko. Sadrži mliječnu kiselinu i čestice celuloze, što je ekološki prihvatljivo.Bravo Eucerin!
Jako mi se sviđa s tim raznobojnim kuglicama i lijepo opere lice. Opet nema nikakvih iritacija što me iznenadilo jer inače ne koristim pilinge baš zato što sam znala imati osjećaj kao da ću si oderati kožu.

Micelarne općenito volim koristiti, iako su mi gelovi i dalje broj jedan. Micelarna mi je super ujutro i ako brzinski želim skinuti šminku s očiju. Kad smo kod toga, ova micelarna je odlično skida. Bezbojna je, bez mirisa i sadrži APG kompleks - alkilpoliglukozid. Eh, sad se opet malo mogu praviti pametna. Koliko sam shvatila, anionski (negativno nabijeni) surfaktanti se najbolje pjene, ali su i najagresivniji za kožu. Oni Amfo-tenzidiiz gela imaju i pozitivan i negativan naboj, a glukozid nema nikakav i zato je jako blag za kožu. Ako pišem gluposti, slobodno me ispravljajte. Volim učiti. A i sve mi se čini da ću se još pozabaviti nabojem surfaktanta.
Obojani stik za prikrivanje je super staviti na prištić jer ima
salicilne kiseline pa ga ostaviti da djeluje preko noći. Ja ga nisam koristila za neke prekrivanja preko dana i uglavnom ga kasnije nisam koristila kad sam se riješila akni. Postoji mogućnost da je ili dobio noge ili nekamo pao iza ormara.

Dermopure linija mi se pokazala kao odlična investicija jer traje i traje. Na kraju ću nastaviti kupovati četiri proizvoda iz linije od kojih je svaki oko 120 kn (osim pilinga koji je ispod 100 kn). Eucerin često imam popuste u ljekarnama tako da onda sve skupa ispadne i manje, a traje mjesecima.
Kao najbolji se pokazao serum, odnosno obnavljajuća krema, a jako su mi se svidjeli i proizvodi za čišćenje: gel, micelarna i piling.
Ukupno sam sve skupa koristila otprilike 6-7 mjeseci (kad izuzmemo pauze za isprobavanje nekih drugih proizvoda).

Nisam baš nešto pretjerano sklona prepisivanju sadržaja sa stranica pa sve što vas zanima o Dermopure proizvodima pročitajte na službenoj stranici: https://www.eucerin.hr/proizvodi/dermopure

Beauty Blog Queen Bee . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates