četvrtak, 18. kolovoza 2016.

U današnje vrijeme, pogotovo u krugu onih koji bi mogli sebe nazvati zaljubljenicima u sredstva za njegu i uljepšavanje, gotovo je nemoguće ne znati za shea (karite) maslac. Rekla bih da je to jedan od onih proizvoda koji posljednjih godina „iskaču iz paštete“. Međutim, zašto je to tako? Što je tako posebno u tom maslacu u odnosu na druge i slične preparate?

Vratimo se puno godina unatrag u Afriku, domovinu shea-a, odnosno Butyrospermum parkii. Naime, shea stabla rastu dulje od 20 godina da bi donijela plod, a maksimalnu rodnost postižu tek nakon 50 godina te ju zadržavaju idućih stotinjak. Sjemenke plodova imaju visok sadržaj masti, oko 50%, te se iz njih dobiva shea maslac. Plodovi se suše na suncu te razbijaju rukom ili batom te usitnjavaju hladnim prešanjem. Nakon što se postigne konzistencija paste, u nju se u nekoliko navrata dodaje topla pa hladna voda uz miješanje slično načinu na koje se radi tučeno vrhnje. Kad se postigne smjesa konzistencije koja nije ni prekruta ni pretekuća, ona se cijedi, prokuhava, filtrira i ostavlja na suncu da se stisne. Boja varira od potpuno bijele do zlatno žute, a ako se ispravno suši i skladišti, rok trajanja maslaca je i do nekoliko godina. Da bi se dobio pravi shea maslac, sa svim svojim ljekovitim i njegujućim svojstvima, izrazito je bitna metoda ekstrakcije. U modernim, industrijaliziranim proizvodnjama često koriste različita otapala kako bi ubrzali proces i učinili ga ekonomičnijim, međutim to znatno utječe na neosapunjivi ostatak, frakciju koja sadrži antioksidanse, sterole i estere cimetne kiseline koji shea maslac čine onakvim kakvog ga želimo koristiti.

Budući da se u Africi koristi stoljećima, otkrili su mnoge korisne primjene ovog divnog dara prirode. U Egiptu su ga koristili za zaštitu kože i kose od jakog sunca, lokalni vidari primjetili su protuupalno djelovanje ovog maslaca te ga koristili kao terapiju za reumatoidni artritis i nazalne kongestije. Također je uočeno da pomaže zacjeljivanju rana te se koristio nakon obrezivanja dječaka i pomogao smanjiti smrtnost novorođenčadi nakon što su pupak počeli premazivati shea maslacem. Trudnice su ga već prije nekoliko stotina godina koristile kako bi spriječile nastajanje strija na trbuhu te mazale novorođenčad od glave do pete. U Gani su čak koristili kupke sa shea maslacem tijekom poroda kako bi umanjili bolove i olakšali porod. Još zanimljivih primjena: u kombinaciji s citrusnim sokovima kao dezodorans, repelent kukaca, baza afričke kuhinje...

Moderna primjena shea maslaca malo je užeg spektra od tradicionalne afričke i svodi se uglavnom na njegu zdrave i liječenje problematične kože. Već spomenuta kvaliteta – pomoć pri zacjeljivanju rana i brži oporavak oštećene kože – jako je bitna karakteristika za, usudila bih se reći, jedan od većih zdravstvenih upitnika današnjice: atopijski dermatitis. Da ne otvaram to poglavlje, samo ću spomenuti da velik broj kako odraslih tako i djece, uspjeva držati svoje stanje pod kontrolom uz pomoć shea maslaca, između ostalog.


Shea maslac ima sjajnu sposobnost dubinskog ovlaživanja kože i obnavljanja hidro-lipidnog sloja. Masne kiseline u sastavu uključuju stearinsku, palmitinsku, linolensku, oleinsku, arahidonsku, a fenolne sastavnice povećavaju antioksidativnu aktivnost. Bitan faktor je taj što je ovlaživač iz maslaca po sastavu identičan sebumu kojeg prirodno luče naše žlijezde pa regulira prekomjerno lučenje sebuma ili nadoknađuje nedostatno i na taj način vraća prirodnu ravnotežu koži. Antioksidativni učinak zahvaljujemo također vitaminima A i E, protuupalni vitaminu C, a zbog estera cimetne kiseline omogućuje čak i laganu UV zaštitu, otprilike SPF do 8. Naravno da to ne znači da ne trebamo koristiti dodatne faktore zaštite, ali svakako u kombinaciji sa drugim mineralnim ili kemijskim filterima, pomaže cjelokupnoj zaštiti kože. Shea se također često spominje i koristi u anti-age preparatima te je čak siguran za primjenu na području oko očiju. Zbog svog bogatog sastava, posebno u neosapunjivoj frakciji, omogućava bržu proizvodnju kolagenskih vlakana te zadržava elastičnost kože. 

Zbog svog iscjeljujućeg učinka, može se koristiti kao sredstvo za njegu kože nakon sunčanja, ali može čak pomoći i kod blagih ozeblina te u njezi poslije brijanja. Afrikanke ga koriste u prevenciji, ali blagotvorno djeluje i na smanjenje vidljivosti već nastalih strija, ožiljaka od akni ili bilo kakvih ožiljaka.


Shea maslac koristi se na mnoge načine, čisti ili kao jedna od sastavnica mnogih proizvoda za njegu lica, ruku, stopala ili cijelog tijela. Sigurna sam da svatko od nas može naći neku namjenu koja mu baš odgovara.

Evo, kad sam počela pisati ruke su mi bile užasno suhe pa sam dohvatila ovu tubicu  i namazala ih. Jedna od glavnih sastavnica je upravo shea maslac. Kremica se upila negdje na sredini teksta i sad su mi ruke krasno mekane i imaju nježan cvjetni miris s laganom notom onog zemljanog mirisa shea maslaca. 



Također sam iz susjednog nesesera iskoristila odmah i ovu varijantu za usta, također na bazi shea. Obje varijante su odlične za njegu kad mi je koža zdrava i treba joj samo mali booster. Ali kad su mi usnice prošlu zimu bile konstantno ispucale, nije ih uspjelo oporaviti ništa osim čistog shea maslaca. Za takve slučajeve, uvijek ga imam u malom lončiću. 
Zaključak priče: shea maslac je zakon!

Beauty Blog Queen Bee . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates